- Buienradar

-
Per activiteit

-
UV-index
-
Weersverwachting

 

  

 
-
Overzicht A-Z
-
Noord Beveland
-
Schouwen-Duiveland
-
Tholen
-
Walcheren
-
Zeeuws-Vlaanderen
-
Zuid-Beveland

 

  

  
-
Attracties & Musea
-
Evenementen
-
Natuur
-
Restaurants & Uitgaan
-
Sportief
-
Welness & Beauty
-
Winkelen

 

  

  
-
Autovakantie
-
Boeken over Zeeland
-
Fiets- en scootervakantie
-
Outdoor- & Kampeerspullen
-
Sport- en spelmateriaal
-
Reisverzekeringen
-
Veilig op pad

 

  

  
-
Campings
-
Groepsverblijven
-
Hotels
-
Strandhuisjes
-
Vakantiewoningen
-
Vakantieparken

      
   

 

 

 

 

Vakantietips » Boeken over ZeelandFoto: Provicom

 

Zeeland wordt in veel boeken beschreven. Op deze pagina beschrijven we enkele algemene boeken, boeken over de Zeeuwse keuken en boeken over fietsvakanties in Zeeland.

De genoemde prijzen zijn een momentopname en kunnen afwijken.

  


 
Zeeland algemeen

Reisjournalist en fotograaf Georges Gielen ging op ontdekking in Zeeland en toont in zijn boek
20x Zeeland (€ 15,99) 10 regio's van de waterprovincie met elk een eigen gezicht. In steden zoals Vlissingen, Domburg, Middelburg en Sluis kun je uren shoppen en slenteren, maar ook een bezoek aan het Zeeuws Museum dat tal van kunstschatten herbergt of een dagje in de Reptielenzoo Iguana vormen een geslaagd uitje.

Wie dicht bij het water wil zijn, kiest voor een fietstocht langs kilometerslange dijken en kleine schilderachtige dorpjes of voor een wandeling op de vele uitgestrekte stranden die Zeeland rijk is. De auteur selecteerde 40 logeer- en eetadressen waar je Zeeland volop kunt ontdekken. Een strandhotel, een knusse B&B, een voormalige scheepswerf of een volledig gerenoveerde kerk, keuze te over. Ook de Zeeuwse lekkernijen zijn niet te versmaden: mosselen, oesters of Oosterscheldekreeft, 's morgens gevangen en 's avonds op je bord.


Het
Zeeland boek (€ 14,95) is een unieke uitgave voor deze provincie. Nooit eerder werd de Zeeuwse historie op deze wijze, namelijk in meer dan 350 korte, makkelijk leesbare verhalen met treffende illustraties, beschreven. U leest uiteraard over bekende feiten als grote overstromingen, met de Ramp (1953) als triest dieptepunt, oorlogen en andere verschrikkingen. Maar tevens komen tal van minder bekende weetjes en anekdotes aan bod.

Het zijn tot de verbeelding sprekende verhalen over een Zeeuwse godin - een Byzantijnse prinses - die Walcheren cadeau krijgt, Veerse heksen, een meesteroplichter die met de dochter van de burgemeester van Brouwershaven trouwt en de legendarische Goese doelman, Frans de Munck, bijgenaamd 'de Zwarte Panter'. De auteur is werkzaam bij het Zeeuws Archief. Peter Sijnke publiceerde tal van artikelen en boeken over lokale en regionale onderwerpen en maakte cultuurhistorische radio- en televisieprogramma's.

Het boek
Monumenten In Nederland editie Zeeland (€ 17,50) geeft een bondig en informatief overzicht van de cultuurhistorisch waardevolle monumenten in de provincie Zeeland. Begeleid door ruim 400 afbeeldingen komen bekende en minder bekende hogtepunten uit de rijke historie van Zeeland aan de orde. Niet alleen de bloeiende handelssteden Middelburg, Zierikzee, Tholen, Goes en Vlissingen, maar ook veel karakteristieke dorpen passeren de revue, bijvoorbeeld Dreischor, Stavenisse, Sint Anna ter Muiden en Zuiddorpe.

Deze
Anwb Wateratlas Zeeland is onmisbaar voor de pleziervaart voor het gebied Zeeland. Vernieuwde uitgave 2011-2012. De ANWB Waterkaarten en -atlassen zijn een begrip in de watersportwereld door hun betrouwbare cartografische en nautische informatie.  Deze atlas bevat de Zeeuwse stromen en kanalen. Het varen op de Zeeuwse stromen stelt hoge eisen aan schip en bemanning.

Zeelands verleden komt weer tot leven in
Geschiedenis van Zeeland! In de Zeeuwse canon komen de historische blikvangers aan bod, waarmee iedere Zeeuw bekend zou moeten zijn. In vijftig toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerde hoofdstukken geeft de Zeeuwse canon een samenhangend beeld van de geschiedenis van Zeeland sinds de prehistorie. Elk venster biedt ook doorkijkjes op ontwikkelingen en verwante onderwerpen, zodat alle belangrijke historische thema's aan bod komen.

De auteurs leiden ons via de oudste landbouwers en de Romeinen, de zendeling Willibrord, krijgszuchtige edelen en de beruchte Reynaert de Vos naar recente eeuwen, waarin Zeeuwse kapers en zeehelden, patriotten en oranjeklanten, meekraptelers en kanalengravers een bont mozaïek vormen. De jongste geschiedenis komt aan bod in uiteenlopende onderwerpen als de schilder Mondriaan in Domburg, de Tweede Wereldoorlog, Zeeuwse Molukkers en de Watersnood van 1953.

De historie van Zeeland heeft raakvlakken met de nationale geschiedenis, maar wijkt daarvan soms ook af. Zo kwam de industrialisatie in Zeeland laat op gang. Soms zijn er zelfs tegengestelde ontwikkelingen, bijvoorbeeld de sterke Vlaamse invloeden en de rol van de kaapvaart. Het water vormt – als vriend én vijand - de rode draad door de Zeeuwse geschiedenis. Geschiedenis van Zeeland is een prettig leesbaar naslagwerk voor iedereen die Zeeland een warm hart toedraagt
.
   De Zeeuwse keuken

De Zeeuwse keuken is veelvuldig beschreven. Recepten met een Zeeuws tintje vindt u onder meer in het boek
Puur Zeeuws (€ 27,50). In dit boek vindt u onder meer recepten met Zeeuwse producten van driesterrenkok Sergio Herman. De mooiste Zeeuwse producten op een rij: van oester tot zeekraal, van mossel tot moerbij. In totaal 40 recepten van driesterrenchef Sergio Herman met regionale ingrediënten en seizoensproducten.

De recepten zijn bijzonder en tegelijk goed maakbaar voor de thuiskok. Veel informatie over 'culinair' Zeeland: Waarom Oosterscheldekreeft? Hoe pluk ik zelf zeekraal? En natuurlijk 'Welke Zeeuwse wijn past het best bij een goede oester?' De opzet van het boek leidt de lezer langs de landschappen van Zeeland: van de kust tot de kwelders en van de polders tot de gaarden. Het Zeeuwse land is sfeervol gefotografeerd door Kris Vlegels, die ook de culinaire fotografie heeft gedaan.


Voor het boek 
Zin in Zeeland (€ 16,50) startten twee nieuwsgierige schrijfsters, Gees Gmelich Meijling-van Hemert en Marga Haas een culinaire zoektocht in hun eigen provincie. Zij bezochten vissers, boeren, wijn- en kaasmakers, fruit- en zeegroentetelers. Zij schoven, met modderlaarzen en al, aan in een toprestaurant, om te ontdekken hoe een chef-kok Zeeuwse traditie en vernieuwing in zijn menu verbindt.

Zij spraken met een tarbotkweker die een hypermodern kweekbedrijf opzette aan de oevers van het Zeeuwse water. Zij proefden fruitsappen, bieren en wijnen, verse worst van eigen runderen en zilte hapjes uit de zee. De smaakpapillen van de schrijfsters werden aangenaam geprikkeld en de ogen geopend voor al het lekkers dat het Zeeuwse land en het Zeeuwse water te bieden hebben. Tijdens hun zoektocht kwamen de schrijfsters tot de ontdekking dat er een nieuwe wereld van streekproducten aan het ontstaan is in Zeeland. Zeegroenten verbouwen op het land, proefprojecten in de schelpdiersector, eetbare bloemen waar restaurants uit de hele wereld op afkomen – Meijling en Haas brengen deze nieuwe ontwikkelingen nauwgezet in kaart.

Zin in Zeeland bevat een schat aan informatie, verpakt in aansprekende interviews, vlotgeschreven achtergrondartikelen en korte tips. De talrijke foto's nemen de lezer mee op reis. Voor degene die zelf op pad wil, is een overzichtskaart opgenomen. Een boek om van te watertanden!
         
   « advertentie »
Adverteren bij Daisycon

  


 
Fietsvakanties in Zeeland

Er zijn veel boeken verkrijgbaar die van pas kunnen komen tijdens een fietsvakantie in Zeeland. We lichten er een paar uit.

Het boek
Fietsen in Zeeland (€ 9,90) leidt u langs allerlei locaties die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Zeeland werd tijdens deze oorlog zwaar getroffen. In het Zeeuwse landschap zijn nog talloze kreken, bunkers en monumenten die herrinneren aan deze tijd. Aan de hand van deze 'sporen' zijn 14 fietsroutes opgesteld welke allen een bijzonder oologsverhaal vertellen. De routes variëren in lengte van 19 tot 49 kilometer en volgen zoveel mogelijk het fietsknooppuntennetwerk FIKS.

Rondje Zeeland (€ 4,99) biedt elf prachtige fietsroutes en geeft bovendien een aantal picknickrecepten. De beschreven routes voeren u door de mooiste Zeeuwse natuurgebieden, dwars door bossen en door de duinen, langs de kust en historische plaatsen. Bijna alle routes zijn rondritten; u begint en eindigt op dezelfde plek.

De
Knooppuntenatlas voor korte en lange fietstochten (€ 19,90) bevat actuele fietskaarten met alle knooppunten van Zeeland, Brabant en Limburg. Zo volstaat een boekje om Zuid-Nederland te ontdekken, en hoef je de kaarten met knooppuntennetwerken niet meer bij elkaar te sprokkelen... De atlas is GIS-voorbereid: dankzij een kaarttabel kun je aan de hand van coördinaten heel gemakkelijk de juiste kaart vinden.

De kaarten bevatten ook nieuwe informatie. Zo staan er fietspaden op die op geen andere fietskaart te vinden zijn. Het zijn paden of wegen waarover kaartenmakers tot nu toe in onzekerheid waren: kun je hier goed fietsen zonder rustverstoring door andere voertuigen? Vaak zijn het prachtige trajecten die perfect aansluiten op andere fietspaden! Op de kaarten staan hoogteverschillen aangegeven. Zo is van tevoren goed in te schatten waar er flink getrapt moet worden en waar niet. Ook andere landschappelijke details krijgen een vooraanstaande plaats. Op de kaarten vind je ook alle gemarkeerde LF-fietsroutes en de locaties van campings, horeca en attracties.

Met behulp van de
Digitale routeplanner (€ 29,99) kunt op gedetailleerde topografische kaarten van het Kadaster op schaal 1:50 000 uw route plannen. Klik start- en eindpunt aan en het programma berekent automatisch een fietsroute langs rustige wegen en kleine paden. Digitale kaart met tal van mogelijkheden: in- en uitzoomen op de kaart, snel locaties opzoeken, routes tekenen, je eigen fietskaart printen, routes exporteren naar je Garmin gps en nog veel meer. Op de kaart vind je ook de officiële fietsknooppunten, 15 reeds uitgestippelde fietsroutes van On Track, 200 bezienswaardigheden én de beste overnachtingsadressen.

De
Anwb fietskaart Zeeland (€ 8,95) is er één in de nieuwe serie van 20 fietskaarten, met een schaal van 1:50.000. De kaarten hebben een gedetailleerd kaartbeeld en tonen alles voor de fietser: alle fietspaden, verhard en onverhard, fietsknooppunten, afstanden tussen knooppunten, paddestoelennummers, fietsverhuur en fietspontjes. Dit wordt nog aangevuld met uitgebreide toeristische informatie: van musea tot campings, van hunebedden tot kastelen. De kaarten zijn gedrukt op stevig 'landkaartenpapier'.

De
Anwb knooppuntenkaart Zeeland (€ 5,95) maakt onderdeel uit van een serie die bestaat uit 8 kaarten, die samen het hele land beslaan. De kaarten zijn een uitkomst voor fietsers die puur op knooppunten fietsen en niet afgeleid willen worden door points of interest of landschapsdetails. Met een schaal van 1:100.000 is er voldoende detail om je te oriënteren en is de kaart groot genoeg voor kilometers fietsplezier op één kaart. Door de grote en duidelijke knooppunten zijn de kaarten gemakkelijk in gebruik, ook tijdens het fietsen.

De
Anwb Toeristenkaart / 8 Zeeland & West-Brabant (€ 8,95) is geschikt voor zowel de automobilist als de fietser die een mooie route wil rijden maar ook wil weten wat voor leuks er onderweg allemaal te zien is. Voor fietsers zijn de kaarten geschikt voor het plannen van langere fietstochten. Ook is deze serie heel handig voor fietsers die met de auto naar een startpunt rijden en van daaruit gaan fietsen. Op de Toeristenkaarten staan alle verharde wegen en fietspaden, fietsknooppunten en LF-routes. Daarnaast bevatten de kaarten uitgebreide toeristische informatie en is er een internationale legenda in het Nederlands, Engels en Duits.

 

Snel naar:
- Attracties & Musea
-
Evenementen
-
Restaurants & Uitgaan

-
Vakantiewoningen

Aanbieders:
-
AanZee.com
-
Hotels.nl
-
Interhome Vakanties
-
Roompot vakanties 
« advertentie »


 


     

Populaire plaatsen
- Burgh-Haamstede
-
Cadzand
-
Dishoek
-
Domburg
-
Oostkapelle
-
Kamperland
- Middelburg
- Renesse
-
Sluis
-
Vlissingen
-
Zoutelande


     
Handige links
- Deltagids
-
Google Maps
-
Provincie Zeeland
-
Kustbrochure
-
Reisinformatie
-
VVV Zeeland
-
Westerscheldetunnel

- Zeeuwseregio.nl

 

« advertentie »

 

 

 

   « advertentie »
  

 

 

 

 

     

  
Strandhuisjezeeland.nl
is hét toeristische portal voor de provincie Zeeland. Op deze website vindt u naast toeristische informatie ook de
leukste attracties, uitgaanstips en natuurlijk hotels, campings, vakantiehuisjes, strandhuisjes en andere accomodaties aan de Zeeuwse kust.


  
© 2009 - 2012 Copyright
Provicom Multimediadiensten   
|   Over deze website